Gebruiksaanwijzing

Eerst even oefenen: Om de juiste draaibeweging te leren kan het helpen om de grote lus om je pols te leggen en dan te draaien, zodat je je arm wat afknijpt. Voel dan hoe je al (in)draaiende de druk opbouwt. Zo kun je ook uitproberen in welk geval je sterker bent: links of rechts, met je hand onderhands of bovenhands om de hefboom heen.

Wat is de handigste beweging?
De Twisty-opener in slow-motion

De Twisty-opener gebruik je als volgt:

Leg de lus om dop of deksel, het zilveren oogje naar boven.

Rechtshandigen:

1- Draai de hefboom in, tegen de richting van de klok in: je beweegt het zilveren oogje dus richting je buik en het uiteinde van de hefboom met het logo van je af: je elleboog gaat daarbij naar voren. Het draaipunt is in je vuist. Het kopje duwt de lus daardoor stevig tegen de rand.

2- Draai door: het oogje komt nog wat dichter bij je buik, het kopje komt nóg steviger tegen de rand, de lus trekt aan het deksel, draai door! en: plop!

Linkshandigen:

1- Draai de hefboom in, tegen de richting van de klok in: je beweegt het zilveren oogje dus van je af en het uiteinde van de hefboom met het logo naar je toe: je elleboog komt naar je toe. Het draaipunt is in je vuist. Het kopje duwt de lus daardoor stevig tegen de rand.

2- Draai door: het oogje gaat nog wat verder van je af, het kopje komt nóg steviger tegen de rand, de lus trekt aan het deksel, draai door! en: plop!

Het doet er niet toe of je de hefboom overhands of onderhands vastpakt, met de linkerhand of met de rechterhand. Als het oogje maar naar boven zit (bij het opendraaien) . Voor sommige handen is het plezieriger om de hefboom onderhands vast te pakken.

Heel soms is bij de grootste deksels de hefboomwerking net niet groot genoeg. Dan helpt het om eerst het vacuüm te verbreken met een handig dingetje (‘jarkey’).

Voor sommige mensen met zeer zwakke en/of pijnlijke handen is eigenlijk het vasthouden van de pot het grootste probleem. Dan is dit de oplossing: als de Twisty-opener even vastgezet wordt in een tunneltje kan men de pot met beide handen vasthouden bij het opendraaien. Binnenkort kan hiervoor een los hulpstuk besteld worden. Ook geschikt voor mensen die maar één hand kunnen gebruiken.

David leert de Twisty-opener gebruiken …