Geschiedenis

2018

November: Minke Greve-Stuart vindt de oertwisty-opener in de keukenla van haar ouderlijk huis. Deze ligt daar al vele jaren. Wiel Stuart (oud-mijnwerker) vindt het idee om zijn uitvinding op de markt te brengen wel amusant.

oerversie en uiteindelijk model Twisty-opener

December. Wiel Stuart overlijdt. Zeer positief Quick Scan gesprek met Wouter van Pijzel van de Nederlandse Orde van Uitvinders: Minke krijgt de onontbeerlijke ondersteuning van de NOVU bij de ontwikkeling van de Twisty-opener. Eerste verplichte stap: octrooi-onderzoek. De Twisty-opener blijkt een nieuwe versie van de strap-wrench, oftewel riemmoersleutel, te zijn. Daarvan bestaan er al 151 octrooien, maar geen daarvan is een belemmering voor het op de markt brengen van onze versie.

2019

Januari: Robbie Greve verbetert het model van de Twisty-opener: het ronde kopje maakt de opener aanzienlijk veelzijdiger. Naar aanleiding van een marktonderzoek komen er nu twee leren lussen: een voor deksels, een kleinere voor doppen.

April: “Twisters” wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het model wordt gedeponeerd bij het European Union Intellectual Property Office. Eerste prototypes worden gemaakt.

Zomer: de meest geschikte en duurzame materialen worden gezocht en gevonden, en de firma’s die de Twisty-openers gaan maken.

September: eerste partij is klaar. Eerste tientallen klanten tijdens de landelijke bijeenkomst van de Spierziektenvereniging in Veldhoven.

Oktober: de Twisty-opener is het hulpmiddel van de maand van de hulpmiddelen-helpdesk van de Spierziektenvereniging. De eerste winkels gaan de Twisty-opener verkopen.

November: de Twisty-opener wordt door Minke en Robbie Greve gepresenteerd in Paleis Soestdijk tijdens de Landelijke Uitvindersdag ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de NOVU. Landelijke publiciteit (NPO radio 1 en website van de NOS). Zeer veel bestellingen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_9711-819x1024.jpg

2020

Voorjaar: De volgende partij Twisty-openers wordt geproduceerd en gedistribueerd en er wordt gewerkt aan een hulpstuk waarmee de Twisty-opener gefixeerd kan worden zodat ook mensen met zeer zwakke en/of pijnlijke handen of met maar één hand de opener kunnen gebruiken.

Juli: De eerste TwistyFix prototypes worden gemaakt. Handtherapeuten en ergotherapeuten reageren zeer positief. De combinatie van Twisty-opener en TwistyFix blijkt een handig ADL hulpmiddel dat, met een briefje van de ergotherapeut en een aanvullende verzekering, zal worden vergoed.

Zomer: Revalidatiecentra en handklinieken maken kennis met het nieuwe ADL hulpmiddel.