Geschiedenis

Wiel Stuart en Robbie Greve, de uitvinders

Hoe het allemaal begon

Wiel Stuart (1927- december 2018) was mijnwerker in de Oranje-Nassaumijn II en heeft daar gebruik gemaakt van riemmoersleutels om oliefilters open en stevig dicht te draaien. Op hoge leeftijd heeft hij voor het gebruik in de keuken van een stuk afvalhout en een leren riem een handige potopener gemaakt, gebaseerd op de gebruikelijke riemmoersleutel, maar dan eentje waarvan de riem niet versteld hoeft te worden. Deze ‘oerversie’ werkt bijzonder goed, maar is slechts voor een beperkt aantal maten deksels bruikbaar.

Wiel Stuart (90)
Links de oer Twisty-opener, rechts de huidige versie

Minke Greve-Stuart trof de ‘oerversie’ van de Twisty-opener in november 2018 aan in een keukenla toen ze haar ouderlijk huis leegruimde. Ze vond deze vinding zó veel beter dan alle andere oplossingen die ze kende voor het moeilijke-deksel probleem, dat ze besloot dit ook voor anderen beschikbaar te maken en het op de markt te brengen.

Minke maakt een prototype

Robbie Greve , zoon van Minke Greve, heeft door zijn spierziekte zwakke en vergroeide handen. Hij vond de originele Twisty-opener best al handig, maar te beperkt bruikbaar, en heeft daarom het ontwerp doorslaggevend verbeterd door de vinding van het ronde kopje. Hiermee kun je (door een handige handomdraai tijdens het gebruik) de Twisty-opener moeiteloos aanpassen aan vrijwel alle maten deksels of doppen.

Robbie op de Nationale Uitvindersdag in Paleis Soestdijk

TIJDLIJN

2018

November: Minke Greve-Stuart vindt de oertwisty-opener in de keukenla van haar ouderlijk huis. Deze ligt daar al vele jaren. Wiel Stuart vindt het idee om zijn uitvinding op de markt te brengen wel amusant.

December. Wiel Stuart overlijdt. Zeer positief Quick Scan gesprek met Wouter van Pijzel van de Nederlandse Orde van Uitvinders: Minke krijgt de onontbeerlijke deskundige ondersteuning van de NOVU bij de ontwikkeling van de twisty-opener. Eerste verplichte stap: uitgebreid octrooi-onderzoek. Twisty-opener blijkt een nieuwe versie van de strap-wrench, oftewel riemmoersleutel, te zijn. (Dat heeft Wiel Stuart nét niet meer kunnen vertellen). Daarvan bestaan er al 151 octrooien, maar geen daarvan is een belemmering voor het op de markt brengen van onze versie.

2019

Januari: Robbie Greve verbetert het model van de Twisty-opener; daarna volgen telkens verdere verbeteringen. Naar aanleiding van een marktonderzoek komen er nu twee lussen: een voor deksels, een kleinere voor doppen.

April: “Twisters” wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het model wordt gedeponeerd bij het European Union Intellectual Property Office. Eerste prototypes worden gemaakt.

Zomer: de meest geschikte en duurzame materialen worden gezocht en gevonden, en de firma’s die de Twisty-openers gaan maken.

September: eerste partij klaar. Eerste klanten tijdens de landelijke bijeenkomst van de Spierziektenvereniging in Veldhoven.

Oktober: de Twisty-opener is het hulpmiddel van de maand van de hulpmiddelen-helpdesk van de Spierziektenvereniging. De eerste winkels gaan de Twisty-opener verkopen.

November: de Twisty-opener wordt door Minke en Robbie Greve gepresenteerd in Paleis Soestdijk tijdens de landelijke Uitvindersdag ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de NOVU. Landelijke publiciteit (NPO radio 1 en website van de NOS). Zeer veel bestellingen.

2020

Voorjaar: er wordt gewerkt aan een hulpstuk waarmee de Twisty-opener gefixeerd kan worden zodat ook mensen met zeer zwakke en/of pijnlijke handen, of één hand, de opener voor alle deksels kunnen gebruiken. De volgende versie van de Twisty-opener wordt in productie genomen, nét weer iets mooier afgewerkt dan de eerste, .