FAQs

Deksels en doppen opendraaien een probleem?

Nee hoor: met de Twisty-opener kun je het gewoon zelf. Voor de meeste mensen met oude of zwakkere handen is de Twisty-opener de optimale oplossing voor een veel voorkomend probleem. Vooral bij het opendraaien van doppen geeft de Twisty-opener verrassend veel meer kracht.

Als je handen heel erg zwak of pijnlijk zijn: binnenkort introduceren we een houder voor de Twisty-opener zodat je beide handen kunt gebruiken om de pot vast te houden bij het opendraaien. Ook geschikt voor als je maar één hand kunt gebruiken.

Hoe leer je een Twisty-opener te gebruiken?

In drie stappen:

1. Eerste oefening. Doe de grote lus om je pols met het oogje omhoog of van je af en beweeg de hefboom zodanig dat je je pols een beetje (en dan steeds meer) afknijpt. Zo doe je dat dus ook met deksel of dop. Je kunt ook oefenen met de kleine lus om een vinger.

2. Tweede oefening. Neem een lege pot en draai het deksel om te beginnen niet te strak vast. Leg de lus om het deksel met het oogje naar boven en draai in (rechtshandigen: oogje naar je toe, elleboog naar buiten; linkshandigen: oogje van je af, elleboog naar je toe), en draai door. Hoe kleiner het deksel, hoe verder je het kopje in moet draaien voordat de lus strak tegen het deksel zit. Pas dan kun je het deksel open trekken. Het draaipunt bij het indraaien ligt in je vuist!!

3. Daarna draai je deksel of dop telkens wat strakker vast. Hierdoor ga je voelen hoe je kracht moet zetten als je deksels of doppen gaat losdraaien die heel stevig vastzitten.

De handige handomdraai zie je ook in de pagina ‘Gebruiksaanwijzing”.

Rechtshandigen: oogje naar je buik draaien, logo van je af, draaipunt ligt in je vuist.

Wat is de ideale manier om de Twisty-opener vast te houden?

Dat is voor iedereen verschillend: met je linker- of je rechterhand, bovenhands of onderhands. Als je de draaibeweging eenmaal door hebt ligt het aan je handen hoe je het makkelijkst kracht kunt zetten met de hefboom, en hoe je de pot, tube of fles het best vast kunt houden. Tegen je lichaam aan of niet, bijvoorbeeld. Misschien moet je de pot met je sterkste hand vasthouden en de Twisty-opener met je zwakste.

Wat is er aan de hand als ik een dop van een fles niet los kan draaien ?

Bij sommige plastic flesjes zit onder de dop een uitstekend randje aan de fles. Als je de lus van de Twisty-opener daar omheen legt draai je niet aan de dop, maar aan de fles. En dan gaat dat opendraaien dus nooit lukken. Als je de lus iets hoger, alleen om de dop, legt heb je de dop zó moeiteloos opengedraaid

Hoe nieuw is de Twisty-opener?

Heel oud en heel nieuw. De hefboomwerking zoals van de Twisty-opener wordt al sinds tijden dagelijks toegepast in de riemmoersleutel, een gereedschap dat in de industrie en in garages bijvoorbeeld gebruikt wordt om oliefilters open en stevig dicht te draaien.

De Twisty-opener is dus een handvriendelijke versie van de riemmoersleutel, aangepast voor huishoudelijk gebruik. De Twisty-opener is eenvoudiger te hanteren dan de industriële riemmoersleutels omdat – door het nieuwe, uitgekiende ontwerp met het ronde kopje – de lus niet telkens op maat gemaakt hoeft te worden.

Beschadigt de Twisty-opener de deksels of doppen?

Nee, de kracht van het opendraaien wordt over bijna de hele omtrek verdeeld

Voor welke maten deksels en doppen is de Twisty-opener geschikt?

De kleine lus:

Grote en kleine doppen van flessen, flesjes, zuivel- en vruchtensappakken, kleine thermoskannen, medicijnpotjes, tubes, jerrycans, waterzakken. Verder de kleinste deksels, kleine kranen, moeren etc.

De grote lus:

De gangbare schroefdeksels, dus met een doorsnee van plm. 6 cm (pesto, kappertjes) tot en met 8,5 cm (stroop, grote potten augurken), kranen, o.a. ook van radiatoren, doppen van grote thermoskannen, grote schroefdoppen van jerrycans e.d.

Kun je met een Twisty-opener ook doppen en deksels dichtdraaien?

Ja, door de Twisty-opener met het oogje naar beneden te gebruiken kun je deksels en doppen, maar ook bijv. kranen en moeren stevig vastdraaien, en dan is het dus op dat moment een Twisty-sluiter geworden.

Kun je de Twisty-opener ook gebruiken met zwakke of pijnlijke handen?

Ja. Door de hefboomwerking wordt de kracht in je handen vermenigvuldigd. Hoe kleiner het deksel of de dop, hoe groter de hefboomwerking. 

Doordat je de (mooi afgeronde) hefboom met een gesloten hand gebruikt en doordat je niet hoeft te knijpen is de Twisty-opener voor allerlei handen, jong en oud, vele malen gunstiger dan andere openers.  Mocht het draaien moeilijk of pijnlijk zijn als je de hefboom bovenhands vastpakt, kun je proberen of het beter gaat als je de hefboom onderhands vastpakt, of misschien met je andere hand.

Wat als je de pot of fles moeilijk vast kunt houden tijdens het openen?

We zijn bezig met een oplossing waardoor de Twisty-opener gefixeerd wordt en je beide handen kunt gebruiken om de pot vast te houden. Interesse? Mail ons en we laten weten wanneer het hulpstuk beschikbaar is.

Kan de Twisty-opener gebruikt worden door kinderen?

Ja, als een kind de handige handomdraai eenmaal begrijpt kan het met de Twisty-opener ook doppen en deksels openen. (Kinderen hebben de beweging vaak heel snel door).

Kun je met de Twisty-opener veiligheidsdoppen openen?

Nee, omdat de druk over de hele rand van dop of deksel verspreid wordt bij het draaien kunnen veiligheidsdoppen niet geopend worden met een Twisty-opener.

Werkt de Twisty-opener altijd?

Vrijwel altijd. De doppen gaan verbluffend makkelijk open, verreweg de meeste maten deksels ook bijzonder makkelijk. Maar soms moet alleen bij de grootste Nederlandse deksels (ø 8,5 cm) het vacuüm eerst verbroken worden, bijv. met een ‘jarkey’.

Zijn alle Twisty-openers precies hetzelfde?

Nee. De authentieke Twisty-openers bestaan uit natuurlijke, duurzame materialen en worden ambachtelijk gemaakt. Daarom zijn er geen twee precies hetzelfde. Elk stuk beukenhout heeft een andere tekening en het leer kan een fractie verschillen in dikte. Ze functioneren echter allemaal optimaal en hebben allemaal een lange levensduur.

Wie heeft de Twisty-opener ontworpen?

Wiel Stuart, mijnwerker met kennis van zware machines, en Robbie Greve, zijn kleinzoon, met kennis van zwakke handen: de ‘W’ en de ‘R’ in ons logo:

Uit welke materialen bestaat de Twisty-opener?

  • Europees gestoomd beukenhout, water- en vuilafstotend gemaakt met gekookte lijnolie. Beukenhout is ideaal voor deze toepassing omdat het hard en mooi is en niet splintert. De schroeven zitten er daardoor stevig in, al kunnen ze met een kruiskopschroevendraaier worden losgedraaid.
  • Topkwaliteit Europees leer, gewalst en plantaardig gelooid. Het is soepel genoeg maar rekt toch niet uit.
  • Stalen schroeven met beschermende coating.

Hoe duurzaam is de Twisty-opener?

Hout en leer zijn uit hernieuwbare bron en afkomstig uit Europa. Hout, leer en schroeven zijn van topkwaliteit en gaan vele jaren mee, mits droog gebruikt en bewaard. De leren lussen kunnen losgehaald worden. Hefboom en lussen zijn composteerbaar.

Waar wordt de Twisty-opener gemaakt?

Bij Almo, een houtbewerkingsbedrijf dat alleen duurzaam hout gebruikt, en Senzer, een sociale werkplaats in Helmond.

Mag een Twisty-opener in de afwas(machine)?

Nee. Hout en leer combineren slecht met sop.  Als de Twisty-opener droog wordt bewaard en gebruikt zal hij vele jaren dienst kunnen doen..

Wat voor onderhoud is nodig?

De onderdelen zijn van topkwaliteit en optimaal behandeld. Eventueel kan het leer aan de buitenkant wat ingevet worden. Het hout is water- en vuilafstotend gemaakt met een aantal lagen lijnolie en zou wellicht over een aantal jaren met wat olie weer wat dieper van kleur gemaakt kunnen worden. Omdat de Twisty-opener gloednieuw is valt op dit moment over het onderhoud nog weinig met zekerheid te zeggen.

Mag ik de Twisty-opener namaken?

Nee. Het model is gedeponeerd bij het Europees Bureau voor Intellectueel Eigendom en mag zonder toestemming van Twisters niet voor commercieel gebruik nagemaakt, verhandeld of geïmporteerd worden. Nummer: 006405221-0001

Wat als ik voor een bepaalde toepassing een Twisty-opener nodig heb met een afwijkende lus?

Ook dan heb je topkwaliteit leer nodig en kun je via de email contact opnemen voor het bestellen van een bijzondere maat.

Wat als ik een Twisty-opener gekocht heb en hij voldoet niet aan mijn verwachtingen?

We willen dat iedereen die een Twisty-opener koopt of cadeau krijgt er ook echt plezier van heeft. Van de honderden mensen die hem nu gebruiken heeft nog niemand hem kwijt gewild. Maar mocht je de Twisty-opener niet effectiever en plezieriger in het gebruik vinden dan wat er op dit moment verder op de markt is, bel dan (06-50937618) of mail (twistyopener@gmail.com). We vinden altijd wel een oplossing.